Korting op een product of dienst; klanten zijn er dol op.
Steeds vaker zijn mensen op zoek naar de beste deals, ze vergelijken prijzen bij verschillende aanbieders of nemen direct contact op met een bedrijf om te onderhandelen over de prijs.
Want: Korting geven op producten of diensten is een manier om de aandacht van klanten te trekken. Daarnaast help je met het bieden van korting niet alleen je klanten, maar ook als bedrijf kan je er zeker van profiteren.
Of het nu gaat om meer verkopen of om meer bekendheid van jouw merk of onderneming; als je kortingen op de juiste manier toepast, kunnen ze zorgen voor een succesvollere onderneming.
Het geven van korting kan op verschillende manieren. Ook is het afhankelijk van de soort onderneming die je voert. Een slagerij zal andere kortingen toepassen dan bijvoorbeeld een grote onderneming die zich richt op kantoorartikelen voor de zakelijke markt. Het is daarom goed om te bedenken welke soort korting het beste past bij jouw bedrijf. Ter inspiratie zetten we enkele voorbeelden op een rij:
Deze manier van korting geven wordt vaak gebruikt om een voorraad op te ruimen. Het is echter belangrijk dat de marge op één product hoog genoeg is om voldoende winst te kunnen genereren bij de verkoop van twee producten. De klant ontvangt uiteindelijk namelijk twee producten voor de (oorspronkelijke) prijs van één product 😲.
Op bepaalde momenten in het jaar kan een korting worden gegeven wanneer de verkoop normaliter wat minder is. Ook dit verschilt per bedrijfssoort. Voorbeelden: een strandtent die lagere prijzen biedt in de wintermaanden, een winkel in kerstartikelen die in januari alles tegen lage prijzen verkoopt etc.
Met een win-winkorting moet een klant iets voor het bedrijf doen, waardoor hij/zij een korting ontvangt. Op deze manier ontstaat er een win-winsituatie - voor zowel de klant als het bedrijf 🤑. Een voorbeeld hiervan is dat de klant bijvoorbeeld een review dient te plaatsen op social media in ruil voor (korting op) een bepaald artikel. Dit levert jou als bedrijf meer (online) promotie op! Je beloont vervolgens de klant met een bepaalde korting of een gratis product.
Ook gratis verzending is een manier van korting geven. Voor de koper voelt het namelijk alsof ze iets gratis krijgen (en dat is natuurlijk ook zo!). De verkoper kan ervoor kiezen om hier een actie van te maken; in een bepaalde periode worden alle bestellingen gratis verzonden - eventueel bij het invullen van een bepaalde kortingscode. Het is een zeer effectieve manier om de aandacht van (potentiële) klanten te wekken.
Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat er verschillende mogelijkheden zijn om korting te geven. Maar eigenlijk zijn kortingen te verdelen in twee categorieën: commerciële korting en financiële korting. Bij een commerciële korting wordt er minder gefactureerd aan de klant. Bij een financiële korting wordt het bedrag volledig gefactureerd aan de klant, maar hoeft dit bedrag niet volledig betaald te worden. Financiële korting wordt vaak gegeven in ruil voor een snellere betaling van de factuur. Je beloont de klant met een korting op voorwaarde dat je klant snel betaalt. Dit wordt ook korting contant genoemd en kan je hier snel berekenen.
Daarnaast zijn commerciële kortingen vaak van toepassing wanneer goederen van bedrijf naar bedrijf worden verkocht tegen een lagere prijs dan de consumentenprijs. Dit zie je vaak terug in de retailsector. De twee verschillende soorten kortingen moeten ondernemers goed zichtbaar maken in de boekhouding.
Het is als ondernemer belangrijk om goed na te denken over WAAROM je korting wilt geven. Geef nooit zomaar een korting weg, maar zet er iets tegenover. Iets waar jij als bedrijf ook beter van wordt, bijvoorbeeld meer promotie, meer verkopen etc. En onthoud; klanten zijn dol op korting, dus maak hier gebruik van!