Wanneer verjaart een factuur in België

De verjaring van een factuur is een concept waar de gemiddelde mens niet iedere dag mee bezig is. Toch is het een belangrijk concept waar je als bedrijf, ondernemer of zelfs als particulier mee te maken kan krijgen.

Inhoud

Furoo_Web_Visuals-5-Verplichtingen-1-980x490-2


Wat houdt een verjaringstermijn in


Het concept is eigenlijk heel simpel:

Een onbetaalde factuur hoeft na een bepaalde periode van tijd niet meer betaald te worden.

Deze officiële regel is in plaats om bedrijven en consumenten te beschermen, en heeft verschillende beweegredenen. Zo zorgt het ervoor dat facturen en schulden niet eeuwig families kunnen blijven volgen. Immers, het zou niet eerlijk zijn dat u een onbetaalde factuur van uw moeder uit 1990 moet betalen.

Daarnaast is het heel moeilijk om te bewijzen of u een oude factuur wel of niet betaald heeft. Bewijs van betaling is belangrijk, maar het is niet te doen om van ieder persoon in België te verwachten een volledige inkoopadministratie van 30+ jaar in huis te hebben.

De exacte werking van een verjaringstermijn factuur in België loopt erg uiteen, en hangt af van:

  • Of het een particuliere of zakelijke factuur is
  • In welke categorie de factuur (en dus de verjaringstermijn) valt

    Daarnaast zijn er een aantal situaties waarin een verjaringstermijn uitgesteld of zelfs compleet gereset kan worden. Dit wordt ook wel respectievelijk stuiten en schorsen genoemd.


Vanaf dit moment begint de verjaringstermijn te lopen


Zoals we al benoemden is er een groot verschil tussen de verjaringstermijn van facturen als het gaat om B2B (Business to Business) facturen en B2C facturen (Business to customer). Als algemene regel geldt:

De verjaringstermijn van B2B facturen is 10 jaar terwijl de verjaringstermijn van B2C facturen 1 jaar is.


Hier zijn echter een aantal uitzonderingen op, zoals:

verjaringstermijnen belgië


Stuiten en schorsen


Nu is het belangrijk om te weten dat de verjaringstermijn factuur in België niet altijd vast staat op de hierboven genoemde termijnen. Onder bepaalde omstandigheden kan de periode ‘verlengt’ worden of zelfs helemaal opnieuw beginnen. Deze situaties heten officieel stuiten en schorsen:

Stuiten (ook wel stuiting genoemd) is een situatie waarin de verjaringstermijn naar nul wordt gezet. De verlopen tijd telt niet meer mee en de periode waarin de factuur betaalt moet worden begint weer opnieuw. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een deurwaarder een bevel tot betaling verstuurt.

Stel een consument koopt bij uw winkel een product. Hierop geldt een verjaringtermijn van 1 jaar. Na 9 maanden niet te hebben betaald voor uw factuur stuurt de door u ingeschakelde deurwaarder een bevel tot betaling. De 9 maanden gelden vanaf dit moment niet meer en de consument heeft weer opnieuw 1 jaar de verplichting om te betalen.

Schorsen (of schorsing) van de verjaring van een factuur is simpelweg een pauze. Stel dezelfde consument als hierboven doet een aankoop maar betaalt de factuur niet direct. Vervolgens raakt deze persoon in een coma en is maandenlang niet in staat om te betalen. De verjaringstermijn wordt in het geval van onbekwaamheid geschorst, en dus op pauze gezet. Zodra de consument uit de coma komt zal de verjaringstermijn natuurlijk weer verder gaan.


Hoe roep je de verjaring in


Heb je als consument of bedrijf een factuur die je moet betalen, maar heb je recht op verjaring omdat de periode van betaling al is verlopen? Dan kan je de verjaring inroepen. Alhoewel veel mensen zich afvragen ‘hoe roept je verjaring in?’ is het eigenlijk heel eenvoudig.

Je stuurt de partij bij wie je de factuur hebt lopen een mail met daarin de oproep dat je deze niet meer hoeft te betalen vanwege verjaring van factuur. Hierin vermeld je:

  • Jouw gegevens
  • De gegevens van het bedrijf
  • De datum waarop je de factuur heeft ontvangen
  • De datum waarop de dienst of het product geleverd is
  • Gegevens zoals het factuurnummer
  • De reden waarom je recht hebt op verjaring

    Je vindt hier een goed voorbeeld van een beroep op verjaring.


Zo voorkom je dat jouw facturen niet betaald worden


Heb je een factuur uitstaan die niet betaald wordt en gaat het om een groot bedrag? Dan raden wij altijd aan om professionele hulp in te schakelen om jouw geld alsnog te krijgen. Alles wat hierboven staat is een opsomming en samenvatting van een complex rechtssysteem en uw specifieke situatie kan onderhevig zijn aan speciale situaties.

Juist omdat de verjaring van een factuur zo ingewikkeld is raden wij van Furoo aan om ervoor te zorgen dat het nooit zover komt. Vermijd verjaring van een factuur dan ook door bovenop uw administratie en openstaande facturen te zitten met professionele software van Furoo.


Furoo verstuurt automatisch algemene voorwaarden mee met ieder factuur


Het is belangrijk om jouw bedrijf en jezelf in te dekken voor eventuele betalingsproblemen. Daarom is het mogelijk om met Furoo automatisch uw algemene voorwaarden mee te sturen met een factuur.


Furoo laat u real-time uw betalingen volgen


Is een factuur nu wel of niet betaald? Met Furoo zie je dit overzichtelijk en direct dankzij onze online banking app. Volg alle betalingen en wees altijd op de hoogte van openstaande facturen.


Furoo helpt met betalingsherinnering


Niet iedere klant weigert expres zijn rekeningen te betalen, sommigen vergeten het oprecht. Wat het geval ook is, als er niet aan een schappelijk betalingstermijn wordt voldaan wil je direct een betalingsherinnering sturen. Furoo maakt dit wel heel eenvoudig, want via onze software kunt u een persoonlijke betalingsherinnering per factuur sturen naar jouw klanten. Zo houden zowel jij als jouw klanten altijd het overzicht van wat nog betaald moet worden.

Klaar om te winnen?

Probeer ons all-in-1 platform.

Het is voor niks.